Pączki pomarańczowe kładzione
Karnawał pomału dobiega końca, Tłusty Czwartek za pasem, a mnie naszła ochota na pączki.
Postanowiłam zrobić takie małe pączusie, w sam raz na 2-3 kęsy, bez nadzienia.
Akurat wpadł mi przepis z Poradnika Domowego, który postanowiłam wypróbować, tym bardziej że mam bardzo podobny i wiedziałam, że nie może się nie udać.
Zatem zapraszam Was na pyszne pączki pomarańczowe!
Składniki na pączki pomarańczowe kładzione:
- 2,5 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- sok z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki stopionego masła
- 30-50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak przygotować pączki pomarańczowe kładzione:
Mleko podgrzewamy.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż się rozpuszczą.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Do pracujących drożdży dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą, całe jajko, sok z pomarańczy oraz stopione i ostudzone masło.
Dokładnie mieszamy łyżką drewnianą aż składniki dobrze się połączą.
Dodajemy skórkę kandyzowaną i ponownie mieszamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W płaskim dużym garnku lub rondlu (ja użyłam głębokiej patelni) rozgrzewamy olej – wystarczy ok. 1 litra oleju.
Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki formujemy pączki, zbierając ciasto z jednej łyżki na drugą aż uzyskamy pożądany kształt – podłużne lub bardziej okrągłe dla wprawnych – co jakiś czas łyżkę zanurzamy w gorącym oleju, dzięki czemu pączki łatwiej od niej będą odchodzić.
Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze