Chlebek watykański
Jakiś czas temu dostałam w pracy zaczyn na chlebek watykański i choć nie przepadam za łańcuszkami szczęścia to postanowiłam jednak je upiec.
Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem podobne ciasto szczęścia kursowało po naszym kraju i pamiętam, że moja mama je piekła.
Było dość smaczne, ale ten przepis jest wspaniały.
Dlatego postanowiłam Wam go pokazać i choćby z uwagi na to, że to blog kulinarny 🙂
Ciasto jest wilgotne,puszyste i naprawdę pyszne!
A jeżeli nie posiadacie zaczynu, to na końcu wpisu przygotowałam przepis jak samemu go przygotować.
Aby chlebek szczęścia się udał należy przestrzegać kilku zasad:
- ciasto należy mieszać tylko łyżką plastikową lub drewnianą, w żadnym wypadku metalową
- miska, w ktorej przygotowuje się ciasto powinna być plastikowa lub szklana
- ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej
- przykrywamy lnianą ściereczką
Proces przygotowania ciasta odbywa się w przeciągu tygodnia:
Poniedziałek:
Zaczyn na chlebek wlewamy do miski, dodajemy 1 szklankę cukru, nie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Wtorek:
Wlewamy 1 szklankę mleka, nie mieszamy.
Środa:
Dodajemy 2 szklanki mąki, nie mieszamy.
Czwartek:
Zamieszać rano, po południu i wieczorem.
Piątek:
Dodajemy 1 szklankę cukru, nie mieszamy.
Sobota:
Ciasto zamieszać, podzielić na 4 części, 3 z nich rozdajemy dobrym ludziom na szczęście, by dalej się nim dzielili.
Niedziela:
Do czwartej części dodajemy 1 szklankę oleju, 2 szklanki mąki, 3 całe jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier wanilinowy (ja dodałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego), 2 starte na tarce jabłka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Ja dodałam także 1/2 łyżeczki cynamonu.
Mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zaczyn do samodzielnego przygotowania:
Jeśli nie dostaliście od nikogo takiego zaczynu na chlebek, a chcielibyście go upiec, to do jego przygotowania potrzebujemy: 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka i odrobinę drożdży (szczyptę).
Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do słoika i codziennie mieszamy.
Udostępnij na:
Komentarze