Sałatka z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków
Sałatka z tuńczykiem z dodatkiem kukurydzy, jajek i ogórków konserwowych lub kiszonych – jak ktoś lubi, to moja kolejna propozycja sałatki.
Jest bardzo szybka do przygotowania, prosta i bardzo smaczna.
Sałatkę taką jadłam pierwszy raz kilkanaście lat temu na swoich poprawinach. Przygotował ją wtedy dla gości kuzyn mojego męża – to była jego popisowa sałatka na wszelkiego rodzaju imprezach, i się w niej zakochałam. Nie tylko ja, wszystkim gościom bardzo smakowała.
Ja do niej dodaję dość często jeszcze świeży szczypiorek, ale nie jest to konieczność, choć dodaje ciekawego smaku sałatce.
Idealnie sprawdza się także jako pasta kanapkowa – wystarczy drobniej posiekać składniki i wymieszać z tuńczykiem na pastę, a podana na chrupiącym toście smakuje naprawdę wybornie.
Zapraszam także po inne inspiracje z tuńczykiem w roli głównej.
Składniki na sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków:
- 2 puszki tuńczyka w kawałku w sosie własnym
- 3-4 jajka
- 3-4 ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z tuńczyka, kukurydzy, jajek i ogórków:
Jajka gotujemy na twardo – ok. 10 minut od zagotowania się wody, studzimy i obieramy.
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalew.
Ogórki i jajka kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski.
Dodajemy kukurydzę, majonez, jogurt, posiekany szczypiorek, tuńczyka.
Delikatnie łączymy składniki.
Ja dodaję tuńczyka na sam koniec, bo lubię widoczne kawałki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
Sałatka najlepiej smakuje oczywiście schłodzona, wiec odstawiamy ją do lodówki na kilka godzin do “przegryzienia”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Pięknie wygląda, jutro zrobię i napiszę jak wyszła 🙂
akurat dzisiaj po pracy taką zrobię, pozdrawiam serdecznie
Super sałatka 😉
Dziękuję 😊