Pączki z dziurką
Świętujecie dzisiaj Tłusty Czwartek? Czym najczęściej zajadacie się w ten dzień? Pączek, oponka, donat, chrust, róża karnawałowa, a może racuch?
Dzisiaj możemy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa, na każdy drobny grzeszek!
Zapraszam na prosty i szybki przepis na pączki z dziurką.
Smacznego obżarstwa w ostatnie dni Karnawału!
Składniki na pączki z dziurką:
- 3,5 szkl. mąki pszennej tortowej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szkl. mleka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżka spirytusu lub wódki, ewentualnie octu
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować pączki z dziurką:
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dolewamy letnie mleko i dodajemy około 4 łyżek mąki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn urośnie dodajemy żółtka utarte z resztą cukru i śmietaną.
Dodajemy także przesianą mąkę wymieszaną z solą i spirytus.
Wyrabiamy ciasto, a gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone, ostudzone masło i wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
Ciasto posypujemy z wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat podsypany mąką i krótko wyrabiamy.
Delikatnie wałkujemy na grubość około 3 cm i kieliszkiem do wina lub małą szklaneczką wykrawamy krążki.
Krawędzie szklanki maczamy w mące, ciasto nie będzie się wtedy przyklejało.
Końcówką drewnianej łyżki obsypanej mąką robimy dziurkę po środku.
Wkładamy na rozgrzany olej do temperatury 170°C.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze