Kruche ciastka z galaretką
Dzisiaj Walentynki, więc i przepis w walentynkowym wydaniu.
Proponuję przygotować szybkie, kruchutkie ciasteczka z miłosnym motywem – sercem – wypełnionym galaretką w ulubionym smaku.
Składniki na kruche ciastka z galaretką (na około 25 ciastek):
na ciastka:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- nieco otartej skórki z wyparzonej cytryny i pomarańczy (lub jednej z nich)
dodatkowo:
- 1/2 opakowania galaretki, np. truskawkowej lub wiśniowej
- 1/2 szkl. gorącej wody
- cukier puder do oprószenia ciastek
Jak przygotować kruche ciastka z galaretką:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, żółtka, cukier puder i otartą skórkę z cytrusów.
Siekamy nożem masło, zagarniając resztę składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Schłodzone ciasto cienko wałkujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie (ok. 3 mm) i wykrawamy koła.
Z połowy wyciętych kół wykrawamy pośrodku foremką serca.
Brzeg całych kół można posmarować rozmąconym białkiem, ale nie jest to konieczne (białka można użyć do omletu czy bezy), a na nie układamy koła z wyciętym sercem.
Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Całkowicie wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Tężejącą galaretką wypełniamy środek ciastek i odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznych i udanych Walentynek!
Udostępnij na:
Komentarze