Kruche ciastka z galaretką

Dzisiaj Walentynki, więc i przepis w walentynkowym wydaniu.

Proponuję przygotować szybkie, kruchutkie ciasteczka z miłosnym motywem – sercem – wypełnionym galaretką w ulubionym smaku.

Składniki na kruche ciastka z galaretką (na około 25 ciastek):
na ciastka:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • nieco otartej skórki z wyparzonej cytryny i pomarańczy (lub jednej z nich)

dodatkowo:

  • 1/2 opakowania galaretki, np. truskawkowej lub wiśniowej
  • 1/2 szkl. gorącej wody
  • cukier puder do oprószenia ciastek 


Jak przygotować kruche ciastka z galaretką:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, żółtka, cukier puder i otartą skórkę z cytrusów.

Siekamy nożem masło, zagarniając resztę składników, a następnie szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie (ok. 3 mm) i wykrawamy koła.

Z połowy wyciętych kół wykrawamy pośrodku foremką serca.

Brzeg całych kół można posmarować rozmąconym białkiem, ale nie jest to konieczne (białka można użyć do omletu czy bezy), a na nie układamy koła z wyciętym sercem.

Ciastka układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut do lekkiego zezłocenia.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.

Całkowicie wystudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Tężejącą galaretką wypełniamy środek ciastek i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Smacznych i udanych Walentynek!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka Cezar z kurczakiem

13-09-2021 

Czekoladowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i malinami

11-09-2021 

Krem czekoladowy daktylowo-orzechowy

10-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy