Pancakes - amerykańskie naleśniki


Dzisiaj naszło mnie na zrobienie tych pysznych naleśników, które robię już od około 10 lat. Czytelnicy starego bloga zapewne pamiętają ten przepis:

“Poczułam lato na duszy i sercu, pomysłem zainspirowała mnie Nigella Lawson, którą namiętnie oglądam”.

Przepis bajecznie prosty, nawet mogą nas w tym wyręczyć dzieci.

Przygotowanie i smażenie zajmuje dosłownie kilka minut.

Ale zanim zaczniemy je smażyć musimy przygotować mieszankę, która posłuży nam do przygotowania kilku porcji, i którą możemy w każdej chwili wykorzystać do usmażenia ciepłych pankejków na śniadanie lub kolację.

Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.


Składniki na pancakes – amerykańskie naleśniki:

Składniki mieszanki (na 5 porcji):

  • 600 g mąki pszennej (często zamieniam na orkiszową jasną)
  • 50 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g cukru pudru (dodaję mielony erytrytol)


Składniki na pancakes (1 porcja – ok. 28-30 placuszków):

  • 150 g mieszanki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 15 g masła


Jak przygotować pancakes – amerykańskie naleśniki:

Zaczynamy od przygotowania mieszanki do naleśników.

Wszystkie suche składniki mieszanki łączymy ze sobą.

W ten sposób przygotowaliśmy mieszankę, która posłuży nam do przygotowania naleśników. Do przygotowania porcji naleśników potrzebujemy 150 g mieszanki. Resztę mieszanki przesypujemy do zamykanego słoika i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

Przygotowujemy porcję naleśników.

Masło roztapiamy i studzimy.

Do odmierzonej ilości mieszanki (150 g) dodajemy mleko i jajko, dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki.

Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy.

Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta na suchą patelnię lub blaszkę do smażenia, smażymy po około 1 minucie z każdej strony; przewracamy na drugą stronę po pojawieniu się charakterystycznych bąbelków/pęcherzyków powietrza.

Podajemy z syropem klonowym i owocami.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): ok. 229 kcal (1/2 porcji)
białka (B): 7,2 g
tłuszcze (T): 0,9 g
węglowodany (W): 54,6 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy