Papryka faszerowana indykiem, ryżem i pieczarkami
Sezon paprykowy rozkwitł na dobre i w związku z tym przygotowuję kilka potraw z tym warzywem.
Zawsze pojawia się papryka faszerowana, za każdym razem coś urozmaicam i powstają koleje wersje papryk faszerowanych, które znajdziecie na blogu w wyszukiwarce.
Składniki na paprykę faszerowaną indykiem, ryżem i pieczarkami:
- 6 dużych papryk
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 150 g ryżu
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki oleju
Jak przygotować paprykę faszerowaną indykiem, ryżem i pieczarkami:
Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy.
Ryż gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu – ok. 10 minut, studzimy.
Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż stracą jędrność i odparują wodę. Studzimy.
Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi pieczarkami z cebulą, dodajemy przyprawy i zioła, wyrabiamy na dość jednolitą masę.
Wydrążone papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.
Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 180°C, aż papryka zmięknie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze