Panierowane krążki z cukinii
W tak upalny dzień nie mam ochoty gotować, tym bardziej, że czas spędziłam z synkiem na działce na zabawie i opalaniu.
Postanowiłam przygotować nasz przysmak – panierowane smażone krążki z cukinii.
Proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki na panierowane krążki z cukinii:
- 2 średnie lub 3 małe cukinie
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
- mąka pszenna
- sól morska (ewentualnie przyprawa uniwersalna tzw. jarzynka)
- pieprz czarny
- słodka papryka
- olej do smażenia
Jak przygotować panierowane krążki z cukinii:
Młoda cukinia nie wymaga obierania, wystarczy ją umyć i osuszyć.
Cukinię kroimy w plastry – krążki (z małej cukinii nie trzeba wykrawać miękiszu, w średniej możemy wyciąć).
Przyprawiamy z obu stron i odstawiamy na chwilę.
Następnie panierujemy delikatnie w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze