Jajecznica z kurkami i boczkiem
Smaczna jajecznica z dodatkiem kurek.
Syn trochę sceptycznie podchodził do jajecznicy w tym wydaniu, ale gdy zjadł, to powiedział “Mama, ta jajecznica i grzyby nie były dobre, były wyśmienite!”
Składniki na jajecznicę z kurkami i boczkiem:
- 150 g świeżych kurek
- 6 jajek
- 5 plastrów boczku wędzonego
- 4 łyżki śmietanki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli czosnkowej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- szczypiorek
Jak przygotować jajecznicę z kurkami i boczkiem:
Na patelnię wrzucamy pokrojony boczek i czekamy aż się wytopi.
Następnie dodajemy łyżkę oleju i pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwilę smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przebrane i oczyszczone kurki. Małe dajemy w całości, większe można przekroić.
Smażymy przez 2-3 minuty.
Jajka roztrzepujemy z solą, pieprzem oraz listkami tymianku.
Masę jajeczną wlewamy na patelnię i smażymy na wolnym ogniu aż jajka się zetną; często mieszając, aby jajka nie przywarły do dna.
Gdy jajecznica będzie wystarczająco ścięta wlewamy śmietankę i dodajemy posiekany szczypiorek.
Mieszamy i finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze