Pierogi z jagodami
Dla mnie nie ma lata bez jagód i pierogów z jagodami.
Dlatego co roku muszę przygotować kilkadziesiąt pierożków, a raczej sporo ponad setkę, których cześć zamrażam i w środku zimy mogę poczuć namiastkę lata.
Pierogi z jagodami obowiązkowo podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, ewentualnie ze skyrem/ kvargiem i cukrem.
Pyszne, proste jedzenie jak u babci!
Czego chcieć więcej? Może cofnąć się na jeden dzień do czasów dzieciństwa i zjeść pierogów z babcią…
Składniki na pierogi z jagodami:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 1,5 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 litr jagód
- 1 szkl. gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- cukier lub cukier puder do śmietany
Jak przygotować pierogi z jagodami:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, olej i mleko (ale nie całość, sprawdzamy gęstość ciasta, by nie wyszło za rzadkie) i zagniatamy wolne, elastyczne ciasto.
Wyrabiamy starannie aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Dzielimy na części, przykrywamy ściereczką, aby ciasto nie obsychało.
Każdą cześć ciasta wałkujemy niezbyt grubo.
Szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładamy jagody i posypujemy delikatnie cukrem, krążki składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gdy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Pierogi podajemy ze śmietaną i cukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Z tej ilości składników przygotowałam ponad 60 pierogów.
Jak zamrozić i ugotować mrożone pierogi z jagodami:
W tym celu surowe pierogi przekładamy na obsypane mąką tacki i wkładamy od razu do zamrażalnika. Gdy już zamrożą się całkowicie możemy przełożyć je do woreczków na mrożonki. Najlepiej sprawdzają się woreczki strunowe.
Gdy chcemy ugotować mrożone pierogi, to zamrożone, wyjęte prosto z zamrażarki, wrzucamy partiami na osolony wrzątek, tak by nie przerwać gotowania i nie obniżyła nam się temperatura wody, wtedy na pewno pierogi się nie rozkleją.
Udostępnij na:
Komentarze