Pappardelle z boczniakami, szpinakiem i pomidorkami


Pappardelle z boczniakami, szpinakiem i pomidorkami to pyszny i bardzo szybki pomysł na obiad.

Danie przygotujemy w czasie do 15 minut.

Danie wiosenne, kolorowe i fajnie się prezentujące i którym możemy się bawić i dodać jeszcze kilka fajnych i smacznych dodatków.

Dla wzbogacenia dania i dla mięsożerców można dodać wędzonego boczku, który podbija smak – dla mnie porcja bez boczku, a dla męża oczywiście z boczkiem.

Dodatkowo warto też posypać gotowe danie płatkami parmezanu czy grana padano.

Nie jest to danie super fit czy niskokaloryczne, ale czasami warto przygotować coś co sprawi nam radość!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na pappardelle z boczniakami, szpinakiem i pomidorkami (2 porcje):

  • 250 g świeżego makaronu jajecznego pappardelle
  • 250 g boczniaków
  • 120 g świeżego szpinaku baby
  • 1 mała cebula lub 1/2 dużej
  • 120 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 spory ząbek czosnku
  • garść pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 szczypty świeżo tartej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie płatki grano padano lub parmezanu
  • opcjonalnie 60 g boczku wędzonego


Jak przygotować pappardelle z boczniakami, szpinakiem i pomidorkami:

Jeżeli do dania zamierzamy użyć boczku wędzonego to kroimy go w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i na średnim ogniu smażymy aż ładnie się wytopi i zrumieni, zdejmujemy z patelni.

W garnku nastawiamy wodę do gotowania makaronu, a gdy się zagotuje dodajemy sól i wrzucamy makaron – gotujemy około 4 minut, zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i szklimy (jeśli danie jest bez boczku to na patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę).

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i boczniaki pokrojone w paski i przesmażamy przez około 4 minuty.

Dorzucamy szpinak i dalej przesmażamy około 2 minut, aż zwiędnie.

Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.

Dodajemy serek śmietankowy i mieszamy do czasu aż się rozpuści, dolewamy około 1/3-1/2 szkl. wody spod gotowania makaronu, aby sos bardziej rozrzedzić.

Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy.

Wykładamy na talerze, przybieramy pomidorkami przekrojonymi na pół, ewentualnie usmażonym boczkiem i płatkami sera grano padano lub parmezanu (łatwo jest je zrobić za pomocą obieraczki do warzyw).

Podajemy od razu.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): ok. 611 kcal (1 porcja bez boczku)
białka (B): 23,1 g
tłuszcze (T): 22,8 g
węglowodany (W): 78,7 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Zupa z dyni i czerwonej soczewicy z curry

21-11-2022 

Pulpety drobiowe z marchewką i imbirem

19-11-2022 

Babka ziemniaczana podlaska

17-11-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy