Pulpety drobiowe z marchewką i imbirem
Za oknami prawie zima. Zrobiło się nieprzyjemnie zimno, szaro, buro i pochmurno.
Przychodzę więc z rozgrzewającym przepisem na pulpety drobiowe z marchewką i imbirem.
Pulpety przygotowałam z mięsa z piersi kurczaka, ale można przygotować także z indyka czy wieprzowego. Oczywiście te przygotowane z drobiu są zdrowsze, bardziej lekkostrawne, delikatniejsze w smaku i będą miały więcej białka oraz mniej kalorii.
Pulpety wyszły bardzo smaczne, delikatne i soczyste.
Połączenie marchewki i imbiru jest przepyszne i wykorzystanie go w tym przepisie było strzałem w dziesiątkę.
Aby wydobyć słodycz i więcej aromatu z marchwi przesmażyłam ją z cebulą, a na koniec dodałam mielony imbir, aby wydobyć jego rozgrzewającą moc i smak.
Część przesmażonych warzyw z imbirem dodałam do mięsa i ukulałam pulpety, a resztę dodałam do delikatnego sosu, który przygotowałam w zdrowszej wersji na mleku, aby było delikatnie i bardziej dietetycznie.
Mam więc dla Was propozycję, abyście przygotowali takie pulpety, a zapewniam Was, że będziecie do nich wracać!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pulpety drobiowe z marchewką i imbirem (8 porcji):
pulpety:
- 800 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 500 g marchewki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 ząbki czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
sos:
- 2 szkl. wody
- 1,5 szkl. mleka 1,5%
- 3 płaskie łyżki (20 g) mąki pszennej
- szczypta mielonego imbiru
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub/i koperek
Jak przygotować pulpety drobiowe z marchewką i imbirem:
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę, a następnie dodajemy marchewkę i razem przesmażamy przez około 5 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
Na koniec dodajemy imbir oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie.
Odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy 3/4 przesmażonej marchewki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz sól i pieprz.
Wyrabiamy dłonią na jednolitą masę, a następnie formujemy małe pulpety. Odstawiamy na deskę lub talerz.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
Gdy woda się zagotuje delikatnie wrzucamy pulpety i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Dodajemy resztę przesmażonej marchewki z cebulą oraz szczyptę mielonego imbiru.
Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Mleko rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy do sosu.
Całość zagotowujemy, często mieszając.
Finalnie doprawiamy sos solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub/i koperek.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 185 kcal (1 porcja)
białka (B): 26,1 g
tłuszcze (T): 5,0 g
węglowodany (W): 10,7 g błonnik: 2,48 g
******
Udostępnij na:
Komentarze