Hummus - pasta z ciecierzycy


Czy wiecie, że 13 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Hummusu?

Hummus to po arabsku ciecierzyca, czyli pasta z ciecierzycy doprawiona kilkoma prostymi składnikami i w takim wydaniu oryginalnie była przygotowywana.

Hummus wywodzi się z Lewantu i Egiptu.

Idealny hummusu powinien być gładki, kremowy i aksamitny.

Do jego przygotowania najlepiej użyć suchej ciecierzycy, którą moczymy przez kilka godzin, najlepiej przez noc, aby odzyskała swoją pierwotną postać sprzed suszenia, a następnie długo i wolno gotowana.

Jeśli nie macie czasu na gotowanie to w ostateczności możecie użyć takiej ze słoika, nie z puszki, gdyż ona moim zdaniem nie ma smaku.

Do przygotowania hummusu używamy wody spod gotowania ciecierzycy, czosnku, soku z cytryny, tahini i kminu lub siedmiu przypraw libańskich.

Hummus to idealna pasta do pieczywa (często używam zamiast masła do kanapek lub po prostu zajadam kromkę żytniego chleba posmarowaną hummusem i tyle wystarczy mi do szczęścia!), jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki, jako smarowidło do chlebków pita, do smarowania tortilli, które zawijam z przeróżnymi świeżymi warzywami lub do podania z kotlecikami falafel.

Możliwości jest wiele, znajdziecie swój sposób i napiszcie mi w komentarzu, będzie mi bardzo miło! 😋

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na hummus – pastę z ciecierzycy:

  • 200 g suchej ciecierzycy
  • 3-4 łyżki tahini – pasty sezamowej
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) lub mieszanki siedem przypraw libańskich
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ok. 1/4 – 1/3 szkl. oliwy z oliwek (50-60 ml)


Jak przygotować hummus – pastę z ciecierzycy:

Ciecierzycę namaczamy w wodzie na 10-12 godzin, najlepiej jak odstawimy na całą noc.

Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ok. 60-90 minut.

Wodę spod gotowania ciecierzycy zachowujemy na później – do miksowania dla uzyskania idealnej konsystencji.

Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do kielicha blendera.

Dodajemy czosnek, tahini, sok z cytryny oraz nieco wody spod gotowania ciecierzycy.

Całość miksujemy aż uzyskamy gładką i aksamitną pastę, dolewając stopniowo wodę, aby uzyskać idealną konsystencję.

Hummus doprawiamy solą, pieprzem oraz mieszanką siedem przypraw libańskich lub kminem rzymskim.

Pastę wykładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy natką pietruszki, ugotowaną ciecierzycą lub innymi ulubionymi dodatkami, np. papryką, uprażonymi orzeszkami pini lub czarnuszką.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 391 kcal (100 g)
białka (B): 14,2 g
tłuszcze (T): 24,7 g
węglowodany (W): 28,1 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Fasolka szparagowa gotowana na parze

14-08-2020 

Koktajl borówkowy

12-08-2020 

Placki z cukinii z fetą

11-08-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy