Zupa z dyni i czerwonej soczewicy z curry

Bardzo lubię zupy z dyni, bo są bardzo smaczne, zdrowe, dietetyczne, lekkie, rozgrzewające i pożywne.
Przepisów na tą jesienną zupę jest wiele, na blogu znajdziecie kilka propozycji, m.in. zupę dyniowo-pomidorową, zupę dyniową z mlekiem kokosowym czy pikantną zupę z dyni.
Ja dzisiaj polecam zupę z dyni i czerwonej soczewicy z dodatkiem curry indyjskiego, które jest bardziej korzenne i pikantniejsze, a przez to i zupa bardziej rozgrzewająca. Od wczoraj śniegu napadało i zrobiło się zimno, więc jest to idealna zupa na rozgrzanie się.
Dodatek soczewicy czyni zupę bardziej treściwą i pożywną, tym bardziej, że porcja zupy zawiera prawie 11 g błonnika.
Bardzo prosta i szybka zupa w przygotowaniu.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na zupę z dyni i czerwonej soczewicy z curry (4 porcje):
- 700 g dyni (obranej i oczyszczonej)
 - 1 szkl. (180 g) suchej czerwonej soczewicy
 - 1 cebula
 - 2 małe ząbki czosnku
 - 5 szkl. wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
 - 2 łyżeczki przyprawy curry (najlepiej indyjskiego)
 - 1/2 łyżeczki kurkumy
 - spora szczypta mielonego imbiru
 - sól himalajska
 - pieprz czarny świeżo mielony
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 
dodatkowo do podania:
- grzanki z czerstwego pieczywa – u mnie z chleba razowego
 - posiekana natka pietruszki
 - opcjonalnie łuskane nasiona konopi
 - opcjonalnie jogurt naturalny
 
Jak przygotować zupę z dyni i czerwonej soczewicy z curry:
Soczewicę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą i odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy, uważając aby się nie przypalił, bo zrobi się gorzki i zepsuje smak zupy.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i soczewicę oraz curry, całość przesmażamy aż dynia lekko zmięknie.
Dolewamy wodę lub bulion i gotujemy pod przykrywką około 20 minut aż soczewica i dynia będą miękkie.
Zupę miksujemy blenderem na gładką konsystencję.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę podajemy z grzankami, natką pietruszki i opcjonalnie z nasionami konopi.
Dodatkowo podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, który nieco złagodzi zupę.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 273 kcal (1 porcja)
białka (B): 14,6 g
tłuszcze (T): 7,5 g
węglowodany (W): 43,3 g    błonnik: 10,86 g
******
Udostępnij na:
Komentarze