Makaron Casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą
Casarecce Siciliane a la Norma.
Dzisiaj zapraszam Was na danie z kuchni włoskiej.
Danie proste i gotowe w ciągu 20 minut, więc idealnie nadaje się dla osób zapracowanych.
Wystarczy ugotować makaron, na patelnię wrzucić kilka składników i pyszny obiad mamy na stole.
Koniecznie musicie wypróbować!
Składniki na makaron casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą:
- 350-400 g makaronu Casarecce
- 1 bakłażan
- ok. 500 g pomidorków cherry
- 100 g serka ricotta
- 1/2 cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- oliwa z oliwek
Jak przygotować makaron casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, wg opisu na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy ok. 3-4 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dorzucamy pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki i przesmażamy chwilę, aż pomidorki lekko zwiędną, stracą jędrność.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, kilka posiekanych listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku.
W osobnym rondelku rozgrzewamy ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju.
Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę, solimy i odstawiamy na około 3 minuty.
Następnie bakłażana przelewamy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż się lekko zarumieni.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z pomidorków, dodajemy usmażonego bakłażana.
Danie posypujemy ricottą i delikatnie mieszamy.
Przybieramy listkami świeżej bazylii.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze