Pasta z fasoli z pietruszką
Pasta z fasoli z pietruszką to szybka propozycja pasty kanapkowej, zdrowej i pożywnej.
Taką pastę możemy wykorzystać nie tylko jako smarowidło do pieczywa, ale także świetnie sprawdza się jako pasta do naleśników, placuszków i gofrów na wytrawnie, do nadziewania świeżych warzyw, np. super smakuje podane na świeżej papryce czy selerze naciowym lub zawinięta w liście sałaty.
Pomysłów jest wiele, na pewno będzie ich jeszcze więcej.
Ja uwielbiam grzanki posmarowane pastą z fasoli, do tego porcja świeżych warzyw i szybkie śniadanie gotowe.
Często podaję ze świeżymi warzywami. Kroję paprykę, seler naciowy, świeżego ogórka na kawałki i smaruję pastą. Takie chrupiące warzywa z pastą to idealna szybka przekąska, bardzo zdrowa i smaczna.
Pasta z fasoli z pietruszką to bogate źródło witamin i składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, fosforu, magnezu i sodu, a także witaminy C.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pastę z fasoli z pietruszką:
- 1 puszka (240 g po odsączeniu) białej fasoli
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili – opcjonalnie
Jak przygotować pastę z fasoli z pietruszką:
Fasolę odcedzamy z zalewy, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i ponownie odcedzamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek niedbale pokrojony i odcedzoną fasolę, całość razem przesmażamy przez około 2-3 minuty.
Odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do pojemnika, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sok z cytryny, sól oraz pieprz do smaku, ewentualnie szczyptę chili.
Całość blendujemy na gładką pastę.
Gdy pasta wyszła za sucha możemy dodać odrobinę przegotowanej wody.
Pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce przez około 5 dni.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 101 kcal (100 g)
białka (B): 6,2 g
tłuszcze (T): 2,9 g
węglowodany (W): 10,6 g błonnik: 7,06 g
******
Udostępnij na:
Komentarze