Kurczak duszony z papryką, pieczarkami i cukinią
Kurczak sprawdza się w wielu sytuacjach, jest smaczny, pożywny, ma dużą zawartość białka, a przy tym niską kaloryczność.
Jest idealny na redukcji i budowaniu masy, a poza tym jest szybki w obróbce.
Możemy przygotować z niego posiłki nawet na kilka dni, wystarczy podzielić na porcje do pudełek i odgrzać, gdy potrzebujemy.
Poza tym można go łączyć z wieloma produktami spożywczymi, z warzywami, kaszami, makaronami, ryżami, a nawet z owocami.
Kurczak duszony z papryką, pieczarkami i cukinią to danie idealne dla dużej rodziny, dla dzieci, a także dla jednej/dwóch osób na kilka dni, więc oszczędzamy czas.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kurczaka duszonego z papryką, pieczarkami i cukinią (6 porcji):
- 1 kg mięsa z piersi kurczaka
- 400 g czerwonej papryki (2 mniejsze sztuki)
- 250 g pieczarek
- 400 g cukinii (1 średnia sztuka)
- 2 cebule – u mnie biała i czerwona
- 700 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki erytrytolu
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
Jak przygotować kurczaka duszonego z papryką, pieczarkami i cukinią:
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Paprykę i cukinię kroimy w większą kostkę, pieczarki w grubsze plastry, a cebulę w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka.
Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i smażymy ok. 2-3 minut aż się zeszkli.
Następnie dodajemy czosnek oraz paprykę; smażymy przez około 2-3 minuty.
Dodajemy pieczarki i smażymy aż stracą jędrność i zmniejszą swoją objętość – ok. 4 minut, a na końcu cukinię.
Smażymy przez kolejne 3-4 minuty.
Dolewamy passatę, około 1/2 szklanki wody, dodajemy erytrytol, oregano, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na średnim ogniu przez około 20 minut.
Finalnie sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Podajemy posypane listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 316 kcal (1 porcja)
białka (B): 41,6 g
tłuszcze (T): 9,6 g
węglowodany (W): 16,2 g błonnik: 3,16 g
******
Udostępnij na:
Komentarze