Pieczarki duszone z winem i tymiankiem
Pieczarki duszone z winem i tymiankiem to danie, które powstało kilkanaście lat temu pod wpływem impulsu.
Miały być po prostu smażone, jednak zmieniłam zdanie, bo odezwała się dusza eksperymentatora.
Zaczęłam wtedy bawić się smakiem i tak powstały pieczarki duszone z winem, tymiankiem i octem balsamico. Po dziś dzień przygotowuję czasami pieczarki przygotowane w ten sposób.
Pieczarki duszone z winem i tymiankiem to doskonały dodatek do dań obiadowych, przede wszystkim przeróżnych mięs, ale także do jajka sadzonego z ziemniakami purèe.
Sprawdzi się także podczas różnego rodzaju domowych imprez jako ciepła przystawka, będzie pysznie smakować z kawałkiem dobrego pieczywa.
Do tej potrawy polecam użyć małych pieczarek, a nawet malutkich, które można z łatwością kupić.
Moim zdaniem będą łatwiejsze przy konsumpcji, na tzw. “jeden kęs”.
Będą ładnie się prezentowały na stole, a co ważniejsze będą także smaczniejsze.
Pieczarki duszone z winem i tymiankiem to danie bardzo smaczne, bardzo proste, z zaledwie kilku prostych składników, bez udziwnień.
Przede wszystkim potrzebujemy pieczarek, a także cebuli, ząbka czosnku, octu balsamicznego – najlepiej z Modemy, kawałka masła, nieco wytrawnego wina i kilku gałązek świeżego tymianku, który robi tu wielką robotę.
To potrawa nie wymagająca zdolności kulinarnych, szybka w przygotowaniu.
Zachwyca swoim smakiem, więc godna polecenia.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pieczarki duszone z winem i tymiankiem (4 porcje):
- 500 g pieczarek – najlepiej bardzo małych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50-70 ml wina półwytrawnego czerwonego
- 2-3 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól morska
- kolorowy pieprz świeżo mielony
Jak przygotować pieczarki duszone z winem i tymiankiem:
Pieczarki oczyszczamy z ziemii, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego lub pędzelka. Pieczarki nie lubią moczyć się w wodzie, gdyż chłoną ją jak gąbka.
Do rondla wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a następnie wrzucamy na rozgrzaną oliwę, oprószamy szczyptą soli i smażymy do czasu aż się ładnie zeszkli.
Do zeszklonej cebuli dodajemy masło, drobno posiekany ząbek czosnku i po około 2 sekundach dorzucamy oczyszczone pieczarki w całości.
Przesmażamy całość przez około 2-3 minuty, a następnie wlewamy wino, ocet balsamiczny i dorzucamy tymianek.
Całość mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut aż pieczarki staną się miękkie i przejdą aromatem oraz smakiem wina i tymianku.
Na sam koniec pieczarki doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 125 kcal (1 porcja)
białka (B): 5,6 g
tłuszcze (T): 7,9 g
węglowodany (W): 6,5 g błonnik (f): 3,20 g
******
Udostępnij na:
Komentarze