Biała kiełbasa pieczona w piwie
Święta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was koleją propozycję na świąteczny stół, choć nie tylko, bo danie to świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, na kolację czy nawet jako danie obiadowe.
Biała kiełbasa pieczona w piwie wychodzi bardzo smaczna i soczysta, i mam nadzieję, że zagości na Waszych stołach podczas nadchodzących świąt.
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie:
- 6 szt. białej surowej kiełbasy
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1 szkl. piwa jasnego (użyłam miodowego)
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 1-2 łyżki oleju
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta soli
Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną w piwie:
Kiełbasę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i owijamy plasterkami boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i układamy pomiędzy kiełbaski.
Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy.
Papryczkę chili oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na kiełbaskach.
Skrapiamy olejem, wlewamy piwo, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C, bez przykrycia.
Mniej więcej w połowie pieczenia kiełbasę przewracamy na drugą stronę, aby się przyrumieniła.
Po upieczeniu kiełbaski posypujemy rzeżuchą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze