Biała kiełbasa pieczona w piwie

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a ja mam dla Was koleją propozycję na świąteczny stół, choć nie tylko, bo danie to świetnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach, na kolację czy nawet jako danie obiadowe.

Biała kiełbasa pieczona w piwie wychodzi bardzo smaczna i soczysta, i mam nadzieję, że zagości na Waszych stołach podczas nadchodzących świąt.


Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie:

  • 6 szt. białej surowej kiełbasy
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • 1 szkl. piwa jasnego (użyłam miodowego)
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 1-2 łyżki oleju
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta soli


Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną w piwie:

Kiełbasę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i owijamy plasterkami boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i układamy pomiędzy kiełbaski.

Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy.

Papryczkę chili oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na kiełbaskach. 

Skrapiamy olejem, wlewamy piwo, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C, bez przykrycia.

Mniej więcej w połowie pieczenia kiełbasę przewracamy na drugą stronę, aby się przyrumieniła.

Po upieczeniu kiełbaski posypujemy rzeżuchą.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy