Babka pomarańczowa
Moja kolejna propozycja na świąteczną babkę.
Bardzo smaczna, aromatyczna i pomarańczowa.
Składniki na babkę pomarańczową:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- otarta skórka z całej pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier pomarańczowy:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy
Jak przygotować babkę pomarańczową:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Do pulchnej masy dodajemy po trochu soku z pomarańczy, a następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod sam koniec ucierania otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy.
Ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki mieszamy z ciastem.
Formę na babkę (u mnie wym.24,5×10,5 cm z kominkiem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 20 minut w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przystępujemy do przygotowania lukru na babkę.
Cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym, dodając go stopniowo w miarę ucierania, aby lukier nie był za rzadki.
Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Ciasto można udekorować świeżą pomarańczą, ale tuż przed samym podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze