Babka pomarańczowa

Moja kolejna propozycja na świąteczną babkę.

Bardzo smaczna, aromatyczna i pomarańczowa.


Składniki na babkę pomarańczową:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • otarta skórka z całej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier pomarańczowy:

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy


Jak przygotować babkę pomarańczową:

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.

Do pulchnej masy dodajemy po trochu soku z pomarańczy, a następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a pod sam koniec ucierania otartą skórkę z wyparzonej pomarańczy.

Ucieramy aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki mieszamy z ciastem.

Formę na babkę (u mnie wym.24,5×10,5 cm z kominkiem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu babkę pozostawiamy na około 20 minut w formie, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przystępujemy do przygotowania lukru na babkę.

Cukier puder ucieramy z sokiem pomarańczowym, dodając go stopniowo w miarę ucierania, aby lukier nie był za rzadki.

Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.

Ciasto można udekorować świeżą pomarańczą, ale tuż przed samym podaniem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy