Buraczki zasmażane
Uwielbiam buraki w każdej postaci.
Buraczki zasmażane od dziecka były moją ulubioną jarzynką na ciepło.
To znakomity dodatek do obiadu, szczególnie do dań mięsnych, m.in. kotletów mielonych, mięs pieczonych czy duszonych.
Składniki na buraczki zasmażane:
- ok. 600-800 g buraków
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- cukier
- ocet winny lub sok z cytryny do smaku
Jak przygotować buraczki zasmażane:
Buraki porządnie szorujemy.
Każdy burak owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy do miękkości w 180-200°C przez około 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Buraki możemy ugotować, ale podczas gotowania tracą dużo cennych witamin i składników mineralnych, poza tym pieczone są smaczniejsze w smaku.
Ja piekę buraki przy okazji pieczenia ciasta czy mięsa, bo to duża oszczędność.
Po upieczeniu buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulę.
Dodajemy mąkę i smażymy jasną zasmażkę, przez około 1 minutę.
Dodajemy starte buraki razem z sokiem, który z buraczków wyciekł podczas tarcia i całość przesmażamy 2-3 minuty.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem lub cytryną.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze