Pieczeń wieprzowa z jajkiem w plastrach cukinii
Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną, prostą i bardzo efektowną pieczeń wieprzową otuloną plastrami cukinii z jajkiem w środku.
Pieczeń idealnie sprawdzi się na Wielkanoc jak i na niedzielny obiad.
Idealna na ciepło i na zimno jako przystawka czy do przełożenia kanapek.
Składniki pieczeń wieprzową z jajkiem w plastrach cukinii:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 150-200 g boczku świeżego
- 4 jajka
- 1 bułka
- 1 cebula
- 1-2 małe cukinie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować pieczeń wieprzową z jajkiem w plastrach cukinii:
Łopatkę i boczek mielimy.
Bułkę namaczamy.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), studzimy i obieramy.
Cebulę szatkujemy i szklimy na łyżce oleju.
Do zmielonego mięsa dodajemy zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę, zmiażdżony ząbek czosnku i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy masę.
Cukinię wraz ze skórką kroimy w podłużne plastry.
Plastrami cukinii wykładamy podłużną formę do pieczenia (keksówkę – 22 cm), najlepiej silikonową, tak aby plastry nachodziły na siebie i wykładamy połowę masy mięsnej.
Jeśli nie posiadacie silikonowej formy, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Po środku układamy ugotowane jajka i wykładamy resztę masy.
Na wierzchu układamy resztę plastrów cukinii.
Pieczeń wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze