Pieczony kurczak z pomarańczami i tymiankiem
Dzisiaj proste i smaczne danie dla wielbicieli kurczaka.
Pomarańcze i tymianek fantastycznie komponują się z drobiem.
Polecam!
Jeśli lubicie połączenia kurczaka z cytrusami to zajrzyjcie do przepisu na kurczaka w klementynkach.
Składniki na pieczonego kurczaka z pomarańczami i tymiankiem:
- 6 kawałków kurczaka
- 1 pomarańcza
- suszony tymianek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pieczonego kurczaka z pomarańczami i tymiankiem:
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem.
Pomarańczę myjemy i kroimy na pół.
Z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok i polewamy nim kurczaka. Drugą połówkę pomarańczy kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nimi kurczaka.
Kurczaka przekładamy do papilotów zrobionych z folii aluminiowej lub woreczka do pieczenia i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny lub najlepiej na całą noc do zamarynowania.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 40-45 minut.
Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy papiloty lub worek, aby kurczak się zrumienił z wierzchu.
Smacznego!
Moja rada:
W identyczny sposób możecie przygotować kurczaka na grillu.
Udostępnij na:
Komentarze