Grillowane szparagi w szynce parmeńskiej
Maj to miesiąc szparagowy.
Właśnie teraz pierwsze szparagi są najlepsze, najsmaczniejsze i bez łyka.
Warto więc przygotować kilka przekąsek czy dań głównych z tym królewskim warzywem, bo sezon na nie trwa tak krótko.
Przedstawiam Wam bardzo prostą do zrobienia i bardzo elegancką przekąskę, którą można przygotować na grillu, w piekarniku, a nawet na patelni w domowym zaciszu.
Idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dania głównego czy jako kolacja dla dwojga.
Składniki na grillowane szparagi w szynce parmeńskiej:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 1/2 kg)
- plastry szynki parmeńskiej prosciutto lub innej długo dojrzewającej, np. szwarcwaldzkiej
- parmezan świeżo tarty
- oliwa
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować grillowane szparagi w szynce parmeńskiej:
Szparagi oczyszczamy i odcinamy stwardniałe końcówki w miejscu gdzie po wygięciu się złamią, tj. na ok. 1/3 wysokości od końca szparagów.
Szparagi blanszujemy przez ok. 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli, łyżeczki cukru i soku z 1/4 cytryny, a następnie odcedzamy.
Szparagi zawijamy w plastry szynki.
Układamy na folii aluminiowej na grillu, ewentualnie na patelni grillowej, skrapiamy delikatnie oliwą i grillujemy przez ok. 10 minut aż szynka ładnie się zarumieni.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Moja rada
Szparagi można również przygotować w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, piekąc w temperaturze ok. 220°C przez 10 minut lub na zwykłej, płaskiej patelni na niewielkiej ilości oliwy, smażąc na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze