Azjatycka surówka z czerwonej kapusty z sezamem


Azjatycka surówka z czerwonej kapusty z sezamem to coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej.

Jest przepyszna, a przede wszystkim bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Surówka jest zaprawiona marynatą z dodatkiem azjatyckich przypraw, które są charakterystyczne dla tej kuchni.

Są to przede wszystkim imbir, ocet ryżowy, czosnek, cukier trzcinowy czy zielona cebulka.

Aby surówka nabrała smaku i aromatu należy ją odstawić do zamarynowania, podczas którego kapusta również zmięknie i zyska azjatycki klimat.

Surówkę w azjatyckim stylu możemy podać do różnych dań kuchni azjatyckiej, np. z wieprzowiną, kurczakiem, z makaronem ryżowym, nudlami, sajgonkami.

Również świetnie sprawdzi się jako surówka do naszych polskich obiadów, np. kotletów mielonych, kotletów ziemniaczanych, do klusek śląskich, pieczonego kurczaka czy schabowych.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że wyraźnie podam, że jest inaczej.


Składniki na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty z sezamem:

  • 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty – ok. 600 g
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki (cebuli dymki)
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka białego sezamu


Jak przygotować azjatycką surówkę z czerwonej kapusty z sezamem:

Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, brzydkie liście, myjemy, a następnie dość drobno szykujemy.

Czosnek oraz imbir obieramy i bardzo drobniutko siekamy lub ścieramy na małych oczkach tarki.

Cebulkę drobno siekamy, a szczypiorek kroimy ukośnie.

Sezam prażymy na suchej patelni aż delikatnie się zezłoci i zacznie pachnieć nieco orzechowo.

Przygotowujemy marynatę.

Do miseczki wsypujemy cukier trzcinowy i dodajemy ocet ryżowy, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści.

Następnie dodajemy olej, posiekany czosnek i imbir, nieco soli i pieprzu i ponownie mieszamy.

Marynatę wlewamy do kapusty, dodajemy cebulkę ze szczypiorkiem (nieco odkładamy do przybrania) i dokładnie mieszamy, ugniatając kapustę dlonią, aby zmiękła.

Surówkę odstawiamy na ok. 20-30 minut do zamarynowania, a w tym czasie musimy ze 2 razy zamieszać.

Przed podaniem ponownie mieszamy, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 78 kcal (100 g)
białka (B): 1,9 g
tłuszcze (T): 4,9 g
węglowodany (W): 7,3 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Owsiane pancakes z jagodami i chia

15-08-2015 

Sernik z borówkami

13-08-2015 

Bezglutenowe placuszki z kaszy jaglanej

10-08-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy