Azjatycka surówka z czerwonej kapusty z sezamem
Azjatycka surówka z czerwonej kapusty z sezamem to coś dla wielbicieli kuchni azjatyckiej.
Jest przepyszna, a przede wszystkim bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Surówka jest zaprawiona marynatą z dodatkiem azjatyckich przypraw, które są charakterystyczne dla tej kuchni.
Są to przede wszystkim imbir, ocet ryżowy, czosnek, cukier trzcinowy czy zielona cebulka.
Aby surówka nabrała smaku i aromatu należy ją odstawić do zamarynowania, podczas którego kapusta również zmięknie i zyska azjatycki klimat.
Surówkę w azjatyckim stylu możemy podać do różnych dań kuchni azjatyckiej, np. z wieprzowiną, kurczakiem, z makaronem ryżowym, nudlami, sajgonkami.
Również świetnie sprawdzi się jako surówka do naszych polskich obiadów, np. kotletów mielonych, kotletów ziemniaczanych, do klusek śląskich, pieczonego kurczaka czy schabowych.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że wyraźnie podam, że jest inaczej.
Składniki na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty z sezamem:
- 1/2 niedużej główki czerwonej kapusty – ok. 600 g
- 1 ząbek czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 5 łyżek octu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 1/2 pęczka zielonej cebulki (cebuli dymki)
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka białego sezamu
Jak przygotować azjatycką surówkę z czerwonej kapusty z sezamem:
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie, brzydkie liście, myjemy, a następnie dość drobno szykujemy.
Czosnek oraz imbir obieramy i bardzo drobniutko siekamy lub ścieramy na małych oczkach tarki.
Cebulkę drobno siekamy, a szczypiorek kroimy ukośnie.
Sezam prażymy na suchej patelni aż delikatnie się zezłoci i zacznie pachnieć nieco orzechowo.
Przygotowujemy marynatę.
Do miseczki wsypujemy cukier trzcinowy i dodajemy ocet ryżowy, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści.
Następnie dodajemy olej, posiekany czosnek i imbir, nieco soli i pieprzu i ponownie mieszamy.
Marynatę wlewamy do kapusty, dodajemy cebulkę ze szczypiorkiem (nieco odkładamy do przybrania) i dokładnie mieszamy, ugniatając kapustę dlonią, aby zmiękła.
Surówkę odstawiamy na ok. 20-30 minut do zamarynowania, a w tym czasie musimy ze 2 razy zamieszać.
Przed podaniem ponownie mieszamy, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 78 kcal (100 g)
białka (B): 1,9 g
tłuszcze (T): 4,9 g
węglowodany (W): 7,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze