Pizza wiejska
Wydawałoby się, że przygotowanie domowej pizzy jest pracochłonne, nic bardziej mylnego.
Wystarczy szybko zagnieść składniki na ciasto i odstawić – pizza sama urośnie.
Sos pomidorowy sam się robi – przeważnie przygotowuję go w wersji “na zimno”, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ale czasami, gdy chcę aby sos był bardziej aromatyczny to po prostu go podgrzewam.
Dzieci z chęcią pomogą przygotować z ciasta spody na pizze i pewnie z chęcią posmarują sosem i obłożą ulubionymi dodatkami.
Wstawiamy do piekarnika i w sumie wystarczy odczekać kilka chwil – bo przecież także sama się piecze – i wyjąć pięknie pachnącą i chrupiącą pizze.
Myślę, że tymi argumentami przekonałam Was do przygotowania samemu w domowym zaciszu pizzy.
Dzisiejsza wersja w wiejskim stylu z cebulą i boczkiem – pycha!
Składniki na pizzę wiejską:
ciasto na pizzę:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju, np. z pestek winogron
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 250-270 ml ciepłej wody
sos pomidorowy:
- 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
dodatki:
- 2 małe cebule + 1 łyżka oleju do przesmażenia
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 100 g sera typu greckiego, bałkańskiego lub fety
- zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej bazylii
Jak przygotować pizzę wiejską:
Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, cukier, sól i pieprz.
Całość podgrzewamy przez około 10 minut, aż zioła oddadzą swój aromat.
Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i około 1/2 szkl. ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie, mieszamy.
Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy drożdże, olej i resztę wody.
Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut aż podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na porcje (można zrobić jedną wielką pizzę, 2 średnie, 3 mniejsze lub 4 malutkie) i formujemy spody pizzy.
Smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy zeszkloną cebulą, boczkiem pokrojonym w cienkie plastry i posypujemy ziołami.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C, aż boczek się zarumieni.
Na około 3-5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy aż lekko się zapiecze.
Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze