Pizza wiejska

Wydawałoby się, że przygotowanie domowej pizzy jest pracochłonne, nic bardziej mylnego.

Wystarczy szybko zagnieść składniki na ciasto i odstawić – pizza sama urośnie.

Sos pomidorowy sam się robi – przeważnie przygotowuję go w wersji “na zimno”, wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ale czasami, gdy chcę aby sos był bardziej aromatyczny to po prostu go podgrzewam.

Dzieci z chęcią pomogą przygotować z ciasta spody na pizze i pewnie z chęcią posmarują sosem i obłożą ulubionymi dodatkami.

Wstawiamy do piekarnika i w sumie wystarczy odczekać kilka chwil – bo przecież także sama się piecze – i wyjąć pięknie pachnącą i chrupiącą pizze.

Myślę, że tymi argumentami przekonałam Was do przygotowania samemu w domowym zaciszu pizzy.

Dzisiejsza wersja w wiejskim stylu z cebulą i boczkiem – pycha!


Składniki na pizzę wiejską:

ciasto na pizzę:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju,  np.  z pestek winogron 
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 250-270 ml ciepłej wody

sos pomidorowy:

  • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego 

dodatki:

  • 2 małe cebule + 1 łyżka oleju do przesmażenia
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 100 g sera typu greckiego, bałkańskiego lub fety
  • zioła prowansalskie
  • kilka listków świeżej bazylii


Jak przygotować pizzę wiejską:

Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, cukier,  sól i pieprz. 

Całość podgrzewamy przez około 10 minut,  aż zioła oddadzą swój aromat.

Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.

Drożdże rozkruszamy do miseczki,  dodajemy cukier i około 1/2 szkl. ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej,  mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  

Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie, mieszamy.

Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy drożdże, olej i resztę wody.

Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut aż podwoi swoją objętość.

Ciasto dzielimy na porcje (można zrobić jedną wielką pizzę, 2 średnie, 3 mniejsze lub 4 malutkie) i formujemy spody pizzy.

Smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy zeszkloną cebulą, boczkiem pokrojonym w cienkie plastry i posypujemy ziołami.

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C, aż boczek się zarumieni.

Na około 3-5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy aż lekko się zapiecze.

Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii i podajemy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy