Zupa ogórkowa z pesto bazyliowym
Uwielbiam zupę ogórkową od najmłodszych lat, przygotowuję ją w różnych konfiguracjach smakowych, ugotowaną na kurczaku, na żeberkach, z serkiem topionym, na wywarze warzywnym czy jak dzisiaj właśnie z pesto.
Ilość pesto dostosujcie do własnego smaku, ja lubię, więc dodaję jeszcze dodatkowo łyżeczkę do porcji zupy na talerzu.
Składniki na zupę ogórkową z pesto bazyliowym:
- 6 skrzydełek drobiowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 6 ogórków kiszonych
- 6 ziemniaków
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 łyżki pesto bazyliowego
- natka pietruszki
Jak przygotować zupę ogórkową z pesto bazyliowym:
Do garnka przekładamy umyte skrzydełka, wlewamy około 2 litrów wody i stawiamy na gaz.
Gdy się zagotuje, zdejmujemy łyżką cedzakową powstałą szumowinę, zmniejszamy grzanie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na dużych oczkach tarki jarzyny oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy jarzyny i ziemniaki są już miękkie dodajemy starte ogórki kiszone, gotujemy około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym wywarem i wlewamy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Wyłączamy gotowanie i dodajemy pesto.
Można także dodać po łyżeczce pesto do każdej porcji zupy na talerzu.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze