Pizza z patelni


Kto lubi pizze – ręka do góry!!!

Nie zawsze mamy czas by przygotować ją w wersji klasycznej i cieście drożdżowym, gdyż musimy je zagniatać i czekać aż urośnie.

Dlatego przychodzę z pomocą i mam dla Was szybki sposób na pizzę – pizzę z patelni.

Dodatki wybierzcie jakie lubicie i zajadajcie się nią w kilkanaście minut! Jako dodatki do pizzy możecie wybrać tak jak ja resztki wędlin, mięs, warzyw, serów – w myśl zasady zero waste.


Składniki na pizzę z patelni (2 porcje):

ciasto:

  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 60 ml letniej wody

sos pomidorowy:

  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 większego)
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu 
  • szczypta erytrytolu

dodatki dowolne – u mnie:

  • usmażony filet z piersi kurczaka
  • zeszklona cebula
  • kilka plastrów kiełbasy
  • świeży pomidor
  • starty żółty ser, pecorino
  • kilka oliwek bez pestek
  • suszone oregano
  • listki świeżej bazylii


Jak przygotować fit pizzę z patelni:

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką w miseczce, a gdy się skleją w kulę chwilę zagniatamy na blacie podsypanym odrobiną mąki orkiszowej jasnej, a następnie dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie 2 placki o średnicy ok. 20 cm.

Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie układamy placek i przykrywamy pokrywką.

Smażymy kilka minut, do czasu aż od spodu miejscami nieco zbrązowieje.

W tym czasie składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.

Gdy placek pizzy się zarumieni, odwracamy go na drugą stronę i smarujemy sosem, układamy składniki, posypujemy serem i oprószamy suszonym oregano.

Przykrywamy ponownie na kilka minut aż ser się rozpuści (ok. 3 min.).

Pizzę zdejmujemy z patelni i układamy na niej resztę składników – oliwki i listki świeżej bazylii.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy