Pizza z patelni
Kto lubi pizze – ręka do góry!!!
Nie zawsze mamy czas by przygotować ją w wersji klasycznej i cieście drożdżowym, gdyż musimy je zagniatać i czekać aż urośnie.
Dlatego przychodzę z pomocą i mam dla Was szybki sposób na pizzę – pizzę z patelni.
Dodatki wybierzcie jakie lubicie i zajadajcie się nią w kilkanaście minut! Jako dodatki do pizzy możecie wybrać tak jak ja resztki wędlin, mięs, warzyw, serów – w myśl zasady zero waste.
Składniki na pizzę z patelni (2 porcje):
ciasto:
- 50 g mąki owsianej
- 50 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki (10 g) oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 60 ml letniej wody
sos pomidorowy:
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 większego)
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- szczypta erytrytolu
dodatki dowolne – u mnie:
- usmażony filet z piersi kurczaka
- zeszklona cebula
- kilka plastrów kiełbasy
- świeży pomidor
- starty żółty ser, pecorino
- kilka oliwek bez pestek
- suszone oregano
- listki świeżej bazylii
Jak przygotować fit pizzę z patelni:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy łyżką w miseczce, a gdy się skleją w kulę chwilę zagniatamy na blacie podsypanym odrobiną mąki orkiszowej jasnej, a następnie dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie 2 placki o średnicy ok. 20 cm.
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie układamy placek i przykrywamy pokrywką.
Smażymy kilka minut, do czasu aż od spodu miejscami nieco zbrązowieje.
W tym czasie składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Gdy placek pizzy się zarumieni, odwracamy go na drugą stronę i smarujemy sosem, układamy składniki, posypujemy serem i oprószamy suszonym oregano.
Przykrywamy ponownie na kilka minut aż ser się rozpuści (ok. 3 min.).
Pizzę zdejmujemy z patelni i układamy na niej resztę składników – oliwki i listki świeżej bazylii.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze