Pizzeriny z boczkiem
Ostatnio popełniłam pizzeriny, bo już od jakiegoś czasu chodziły za mną 🙂
Przygotowałam z trzema składnikami i sosem pomidorowym, w wersji z cebulą, boczkiem i serem feta.
Wyszły przepyszne!
Składniki na pizzeriny z boczkiem:
ciasto na pizzeriny:
- 250 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 250 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ok. 250-270 ml ciepłej wody
sos pomidorowy:
- 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
dodatki:
- 2 duże cebule + 1 łyżka oleju do przesmażenia
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 150 g sera fety, typu bałkańskiego lub sałatkowego
- zioła prowansalskie
- kilka listków świeżej bazylii
Jak przygotować pizzeriny z boczkiem (6 sztuk):
Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, cukier, sól i pieprz.
Całość podgrzewamy przez około 10 minut, aż zioła oddadzą swój aromat.
Odstawiamy do wystudzenia.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i około 1/4 szkl. ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże “ruszyły” i zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową i oregano, mieszamy.
Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy wyrośnięte drożdże, oliwę i resztę wody.
Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut aż podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na porcje i formujemy spody pizzerin.
Smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy zeszkloną cebulą, boczkiem pokrojonym w cienkie plastry i posypujemy ziołami.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C, aż boczek lekko się zarumieni.
Na około 3-5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pokruszoną fetą i zapiekamy aż lekko się zapiecze.
Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze