Pudding chia z musem malinowym

Pudding chia to bardzo smaczny deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej z dodatkiem mleka zwierzęcego lub roślinnego.

O właściwościach szałwii hiszpańskiej pisałam szerzej przy okazji wpisu – pudding chia matcha, do którego zapraszam.

Pudding można podać na śniadanie, na zdrową przekąskę, na deser lub zabrać do szkoły czy pracy w słoiku.


Składniki na pudding chia z musem malinowym (2 porcje):

  • 300 ml napoju roślinnego lub mleka zwierzęcego (u mnie mleko krowie 1,5%)
  • 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 1 szkl. malin (świeżych lub mrożonych)


Jak przygotować pudding chia z musem malinowym:

Do słoika z zakrętką wlewamy mleko, wsypujemy nasiona chia i wlewamy 2 łyżki syropu klonowego, ponownie zakręcamy i wstrząsamy słoikiem przez około 2 minuty.

Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona wchłonęły mleko i spęczniały; zawiesina stanie się gęsta i przypominająca konsystencją pudding.

Podczas chłodzenia warto jeszcze 2-3 razy wstrząsnąć słoikiem, dzięki czemu nasiona będą równomiernie wchłaniały wilgoć z mleka. 

Pudding rozlewamy do 2 szklaneczek.

Maliny miksujemy z 1-2 łyżkami syropu klonowego na mus.

Gotowym musem dekorujemy pudding.

Można przybrać dodatkowo całymi malinami.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 316 kcal (1 porcja na mleku krowim 1,5%)
białka (B): 10,3 g
tłuszcze (T): 9,0 g
węglowodany (W): 47,2 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy