Pudding chia z musem malinowym
Pudding chia to bardzo smaczny deser przygotowany na bazie nasion szałwii hiszpańskiej z dodatkiem mleka zwierzęcego lub roślinnego.
O właściwościach szałwii hiszpańskiej pisałam szerzej przy okazji wpisu – pudding chia matcha, do którego zapraszam.
Pudding można podać na śniadanie, na zdrową przekąskę, na deser lub zabrać do szkoły czy pracy w słoiku.
Składniki na pudding chia z musem malinowym (2 porcje):
- 300 ml napoju roślinnego lub mleka zwierzęcego (u mnie mleko krowie 1,5%)
- 4 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1 szkl. malin (świeżych lub mrożonych)
Jak przygotować pudding chia z musem malinowym:
Do słoika z zakrętką wlewamy mleko, wsypujemy nasiona chia i wlewamy 2 łyżki syropu klonowego, ponownie zakręcamy i wstrząsamy słoikiem przez około 2 minuty.
Odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby nasiona wchłonęły mleko i spęczniały; zawiesina stanie się gęsta i przypominająca konsystencją pudding.
Podczas chłodzenia warto jeszcze 2-3 razy wstrząsnąć słoikiem, dzięki czemu nasiona będą równomiernie wchłaniały wilgoć z mleka.
Pudding rozlewamy do 2 szklaneczek.
Maliny miksujemy z 1-2 łyżkami syropu klonowego na mus.
Gotowym musem dekorujemy pudding.
Można przybrać dodatkowo całymi malinami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 316 kcal (1 porcja na mleku krowim 1,5%)
białka (B): 10,3 g
tłuszcze (T): 9,0 g
węglowodany (W): 47,2 g
******
Udostępnij na:
Komentarze