Placek z rabarbarem i migdałową kruszonką
Bardzo proste ciasto z rabarbarem i kruszonką migdałową.
Bardzo wiosenne, bardzo smaczne, kwaskowate ze słodką, chrupiącą kruszonką.
Czego trzeba więcej?
Składniki na placek z rabarbarem i migdałową kruszonką:
ciasto:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500-600 g rabarbaru
kruszonka migdałowa:
- 1/2 szkl. tartych migdałów
- 1 szkl. mąki pszennej
- 100 g masła
- 3/4 szkl. cukru
Jak przygotować placek z rabarbarem i migdałową kruszonką:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Całe jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę.
Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
Prostokątną formę do pieczenia (wym. 26×33) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Na wierzchu ciasta układamy umyty i pokrojony na małe kawałki rabarbar.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, tarte migdały, cukier i masło rozcieramy między palcami aż uzyskamy duże okruchy.
Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze