Zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami

Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne, syte i proste w przygotowaniu faszerowane łódeczki z cukinii.

Łódeczki nadziane kulkami mięsnymi z dodatkiem kaszy kuskus i warzyw zachwycą niejednego swoim smakiem i wyglądem.

Idealnie sprawdzą się jako ciepłe danie na imprezie z przyjaciółmi oraz na obiad.


Składniki na zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami:

  • 3 młode cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/3 szkl. kaszy kuskus
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • koperek świeży
  • olej rzepakowy
  • świeżo tarty ser grano padano lub parmezan (ewentualnie żółty ser)


Jak przygotować zapiekane łódeczki z cukinii z kulkami mięsnymi z kaszą kuskus i warzywami:

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyjmujemy miąższ. 

Kaszę kuskus zalewamy ok. 1/2 szkl. wrzącej wody, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. 

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie szklimy na odrobinie oliwy. 

Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa mielonego.

Dodajemy także kuskus, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili, słodką paprykę, zioła suszone oraz posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w wydrążonych łódeczkach z cukinii. 

Łódeczki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem i posypujemy startym serem.

Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 15 minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy