Placki z cukinii z fetą
Dzisiaj jedne z moich ulubionych warzywnych placków – placki z cukinii.
Bardzo smaczne, delikatne w smaku, proste w przygotowaniu, idealne na szybki letni obiad.
Dzisiejszą wersję podrasowałam świeżym koperkiem, czosnkiem, oregano i serem feta.
Obowiązkowo u mnie podawane są z dodatkiem domowego sosu czosnkowego.
Kto chętny na takie placki?
Składniki na placki z cukinii z fetą:
- ok. 1 kg cukinii
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 pęczka koperku
- 75 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować placki z cukinii z fetą:
Cukinię myjemy i wraz ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki.
Do startej cukinii dodajemy 1 łyżeczkę soli i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściła sok.
Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z soku.
Do cukinii dodajemy jajko, obie mąki, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałą sól oraz przyprawy, dokładnie mieszamy.
Na koniec wkruszamy fetę i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Z masy forujemy placki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze