Ciasto ucierane z czerwoną porzeczką
Ciasto z porzeczkami to ciasto sezonowe, ale już last minute, bo porzeczki niestety już się kończą, co bardzo mnie smuci. Widziałam, że na bazarkach jeszcze można je dostać, więc to ostatni moment by upiec takie ciasto.
Ciasto ucierane jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Wychodzi smaczne, puszyste, a dodatek porzeczek dodaje mu świeżości i kwaskowatości.
Zapraszam na szybki i bardzo prosty przepis.
Składniki na ciasto ucierane z czerwoną porzeczką:
- 200 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- ok. 200 g czerwonej porzeczki
Jak przygotować ciasto ucierane z czerwona porzeczką:
Żółtka oddzielamy od białek.
Same żółtka miksujemy, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Kiedy będą puszyste dolewamy stopniowo olej, dokładnie mieszając.
Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz po łyżce mleka, ciągle miksując.
Białka jajek ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.
Ciasto wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu posypujemy czerwoną porzeczką, uprzednio przebraną, umytą i osuszoną.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez około 30 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze