Placki ziemniaczane
Dzisiaj klasyka kuchni polskiej – pyszne, gorące, chrupiące, złociste placki ziemniaczane.
Któż ich nie lubi?
Sposobów na ich podanie jest wiele: ze śmietaną, cukrem, z sosem pieczarkowym, gulaszem, a nawet same bez dodatków.
Wersji placków ziemniaczanych też jest wiele, ja jednak najbardziej lubię tradycyjne, klasyczne podane bez dodatków lub ze śmietaną i cukrem.
A jak Wy podajecie placki ziemniaczane?
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (mączystych, nie wodnistych)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub miksujemy w malakserze (ja użyłam malaksera, bo doskonale się sprawdza i jest szybciej).
Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz świeżo mielony do smaku.
Całość mieszamy.
Placki należy smażyć od razu, bo ziemniaki ciemnieją.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju.
Łyżką nakładamy porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię.
Smażymy na rumiano i przewracamy na drugą stronę.
Podajemy gorące, prosto z patelni.
Serwujemy z gęstą, kwaśną śmietaną (jogurtem) i cukrem, ewentualnie z sosem, np. pieczarkowym czy gulaszem, lub same bez dodatków.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze