Muffiny z jabłkiem i cynamonem
Tradycyjnie, jak co niedziela podaję kolejny przepis na słodki wypiek.
Dzisiaj bardzo proste i szybkie do przygotowania muffiny w jesiennej wersji – z jabłkami i cynamonem.
Pyszne i aromatyczne!!!
Składniki na muffiny z jabłkiem i cynamonem:
- 250 g mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego
- 1 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/2 szkl. oleju roślinnego
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak przygotować muffiny z jabłkiem i cynamonem:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
Posypujemy cynamonem i mieszamy, aby całe były nim pokryte.
Przygotowujemy ciasto na muffiny.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.
Dodajemy jabłka z cynamonem i delikatnie, szybko łączymy z ciastem.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych.
Część jabłek możecie zostawić i ułożyć na wierzchu muffin, delikatnie wciskając w ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut.
Upieczone i ostudzone muffiny można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze