Muffiny z jabłkiem i cynamonem


Tradycyjnie, jak co niedziela podaję kolejny przepis na słodki wypiek.

Dzisiaj bardzo proste i szybkie do przygotowania muffiny w jesiennej wersji – z jabłkami i cynamonem.

Pyszne i aromatyczne!!!


Składniki na muffiny z jabłkiem i cynamonem:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu


Jak przygotować muffiny z jabłkiem i cynamonem:

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę.

Posypujemy cynamonem i mieszamy, aby całe były nim pokryte.

Przygotowujemy ciasto na muffiny.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.

W drugiej łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.

Dodajemy jabłka z cynamonem i delikatnie, szybko łączymy z ciastem.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych.

Część jabłek możecie zostawić i ułożyć na wierzchu muffin, delikatnie wciskając w ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez 25 minut. 

Upieczone i ostudzone muffiny można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy