Placuszki jajeczno-ziemniaczane
Dzisiaj bardzo proste, szybkie placuszki obiadowe z jajek i ziemniaków z dodatkiem ziół.
Placuszki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe w towarzystwie sałatki lub surówki – swoje podałam z prostą sałatką z kiszonych ogórków i pomidorów.
Składniki na placuszki jajeczno-ziemniaczane:
- 6 jajek
- 2 ziemniaki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub/i koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- olej kokosowy lub inny do smażenia
Jak przygotować placuszki jajeczno-ziemniaczane:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, studzimy.
Jajka gotujemy na twardo około 10 minut, studzimy i obieramy.
Ziemniaki i jajka razem blendujemy, dodajemy zioła i przyprawy.
W dłoniach formujemy placuszki i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (można upiec w piekarniku).
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze