Zupa krem ze szpinaku
Zapraszam na pyszny krem ze szpinaku, choć nie wiem, czy ten kolor Was zachęca, czy wręcz przeciwnie – dla mnie kolor jest iście wiosenny i jak najbardziej zachęca, a co najważniejsze jest bardzo zjadliwy!
Pokonajcie więc opór na szpinak i przygotujcie choć talerz tej zupy.
Składniki na zupę krem ze szpinaku:
- 250 g młodego szpinaku
- 2 małe cebule
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. mleka
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
Jak przygotować zupę krem ze szpinaku:
Do garnka wlewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, umyty szpinak oraz czosnek i chwilę razem przesmażamy.
Wlewamy wodę i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie – około 15 minut.
Dolewamy mleko i całość miksujemy na krem.
Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili, całość zagotowujemy.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni.
Zupę krem nalewamy do talerzy i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze