Placuszki z serka ricotta
Zapraszam na niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z ricotty.
Idealne na śniadanie – podane z cukrem pudrem, sezonowymi owocami czy domową konfiturą będą wspaniałym powitaniem dnia.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson “Forever Summer”.
Składniki na placuszki z serka ricotta (ok. 20 małych placuszków):
- 250 g serka ricotta
- 125 ml mleka (1/2 szkl.)
- 2 jajka
- 100 g mąki (niepełna szkl.) – ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być zwykła, jasna pszenna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- odrobina masła lub oleju do smażenia
Jak przygotować placuszki z serka ricotta:
Żółtka oddziel od białek.
Do miseczki włóż serek ricotta, dodaj żółtka, mleko i dokładnie wymieszaj.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiej do masy serowej.
Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą.
Łyżką stołową nakładaj porcje ciasta i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju z obu stron na złoty kolor (placuszki można smażyć także bez tłuszczu na patelni teflonowej lub z powłoką nieprzywieralną).
Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
Placuszki możesz podać także z sezonowymi owocami i miodem lub syropem klonowym lub z konfiturą domową, np. jagodową.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze