Kotlety z ziemniaków i soczewicy

Dzisiaj zapraszam na kotleciki w wersji wegetariańskiej z ziemniaków i soczewicy, aczkolwiek bardzo smaczne i syte.

Bardzo proste do przygotowania.

Zasmakują niejednemu mięsożercy.


Składniki na kotlety z ziemniaków i soczewicy:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • olej


Jak przygotować kotlety z ziemniaków i soczewicy:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Soczewicę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.

Odcedzamy i studzimy.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oliwy, studzimy.

Do zmielonych ziemniaków dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulę, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, zioła i wyrabiamy na jednolitą masę.

Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy