Kotlety z ziemniaków i soczewicy
Dzisiaj zapraszam na kotleciki w wersji wegetariańskiej z ziemniaków i soczewicy, aczkolwiek bardzo smaczne i syte.
Bardzo proste do przygotowania.
Zasmakują niejednemu mięsożercy.
Składniki na kotlety z ziemniaków i soczewicy:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szkl. suchej soczewicy zielonej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- olej
Jak przygotować kotlety z ziemniaków i soczewicy:
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Soczewicę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 15-20 minut.
Odcedzamy i studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oliwy, studzimy.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulę, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, zioła i wyrabiamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze