Spaghetti z krewetkami, chili, czosnkiem i pietruszką
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Doskonałe na obiad lub na wykwintną kolację.
Danie lekkie i bardzo smaczne.
Składniki na spaghetti z krewetkami, chili, czosnkiem i pietruszką:
- 400 g makaronu spaghetti
- 20 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
- 1/2 papryczki chili lub pepperoni (można dać mniej lub więcej, wg upodobań smakowych)
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
Jak przygotować spaghetti z krewetkami, chili, czosnkiem i pietruszką:
Krewetki odmrażamy i osuszamy na papierowym ręczniku, a jeżeli używamy świeżych krewetek musimy je obrać z pancerzyka, usunąć żyłkę – jelito, opłukać pod bieżącą, zimną wodą i osuszyć.
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu – około 6-7 minut, odcedzamy.
Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści.
Wrzucamy posiekany czosnek i smażymy chwilkę, uważając by się nie przysmażył – musi się zeszklić.
Następnie wrzucamy oczyszczone krewetki i pokrojone lub posiekane chili.
Smażymy kilka minut do czasu aż krewetki staną się różowe, co chwilę mieszając zawartość garnka.
Dodajemy odcedzony makaron spaghetti, doprawiamy do smaku solą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, by makaron pokrył się masłem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze