Płatki ryżowe z sezonowymi owocami
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto więc poświęcić chwilę by przygotować pełnowartościowe, lekkie i zdrowe danie, które nas nasyci i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin.
Płatki ryżowe to idealne śniadanie, a podane z owocami sezonowymi stanowi skarbnicę witamin oraz mikro- i makroelementów.
Dodatkowo płatki ryżowe to produkt bezglutenowy, który możecie przygotować zarówno na mleku jak i na wodzie (przy diecie bezmlecznej).
Składniki na płatki ryżowe z sezonowymi owocami (dla 1-2 osób):
- 1 szkl. płatków ryżowych błyskawicznych
- 1 szkl. mleka lub wody (w wersji bezmlecznej)
- cukier, miód, ksylitol lub syrop z agawy do smaku (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej
- sezonowe owoce: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny itp.
Jak przygotować płatki ryżowe z sezonowymi owocami (dla 1-2 osób):
W rondelku zagotowujemy mleko/wodę.
Dodajemy szczyptę soli i powoli wsypujemy płatki ryżowe.
Gotujemy na wolnym ogniu około 2 minut aż płatki wchłoną mleko/wodę.
W tym momencie możemy dosłodzić do smaku dowolnym słodzidłem.
Przekładamy do miseczki i przybieramy owocami, ewentualnie listkiem melisy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze