Ajerkoniak - likier jajeczny
Dzisiaj alkoholowo!
Zachęcam Was do przygotowania domowego ajerkoniaku (zwanego także advocatem), który jest bardzo prosty i w sumie bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga fachowej wiedzy na temat trunków.
Składniki na ajerkoniak – likier jajeczny:
- 4 żółtka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy lub 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią – przepis tutaj, ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. spirytusu
Jak przygotować ajerkoniak – likier jajeczny:
Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.
Dolewamy ostudzone mleko, cały czas miksując.
Następnie wlewamy bardzo powoli spirytus i cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Przelewamy do butelki.
Przed podaniem można schłodzić.
Na zdrowie!
Udostępnij na:
Komentarze