Ajerkoniak - likier jajeczny


Dzisiaj alkoholowo!

Zachęcam Was do przygotowania domowego ajerkoniaku (zwanego także advocatem), który jest bardzo prosty i w sumie bardzo szybki w przygotowaniu, nie wymaga fachowej wiedzy na temat trunków.


Składniki na ajerkoniak – likier jajeczny:

  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią – przepis tutaj,  ewentualnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. spirytusu 


Jak przygotować ajerkoniak – likier jajeczny:

Mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel.

Dolewamy ostudzone mleko, cały czas miksując.

Następnie wlewamy bardzo powoli spirytus i cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Przelewamy do butelki.

Przed podaniem można schłodzić.

Na zdrowie!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy