Polewa czekoladowa do ciast i deserów na dwa sposoby
Mam dla Was dwie propozycje na polewę czekoladową, które wykorzystuje do słodkich wypieków w zależności od posiadanych składników.
Obie szybkie do przygotowania, smaczne i zawsze wychodzą.
Na pewno przydadzą się podczas przygotowywania świątecznych wypieków.
I sposób na polewę czekoladową:
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki kakao ciemnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier puder i podgrzewamy.
Dodajemy masło i mieszając podgrzewamy aż się rozpuści, uważając by się nie zagotowało masło. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, kontrolujemy, aby masa się nie zagotowała albo od razu zdejmujemy z ognia.
Lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto.
II sposób na polewę czekoladową:
Składniki:
- tabliczka czekolady (deserowej, gorzkiej lub mlecznej, lub pół na pół)
- 2-3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki lub małego rondelka. Ustawiamy na większym garnku z gotującą się wodą i w tzw. kąpieli wodnej (parowej) roztapiamy powoli czekoladę. Dodajemy masło i mieszamy aż polewa stanie się gładka i jednolita. Jeżeli polewa jest za gęsta możemy dodać odrobinę mleka (1-2 łyżki). Dekorujemy wypieki.
Udostępnij na:
Komentarze