Polewa czekoladowa do ciast i deserów na dwa sposoby

Mam dla Was dwie propozycje na polewę czekoladową, które wykorzystuje do słodkich wypieków w zależności od posiadanych składników.

Obie szybkie do przygotowania, smaczne i zawsze wychodzą.

Na pewno przydadzą się podczas przygotowywania świątecznych wypieków.


I sposób na polewę czekoladową:

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier puder i podgrzewamy.
Dodajemy masło i mieszając podgrzewamy aż się rozpuści, uważając by się nie zagotowało masło. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, kontrolujemy, aby masa się nie zagotowała albo od razu zdejmujemy z ognia.
Lekko ostudzoną polewą dekorujemy ciasto.


II sposób na polewę czekoladową:

Składniki:

  • tabliczka czekolady (deserowej, gorzkiej lub mlecznej, lub pół na pół)
  • 2-3 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki lub małego rondelka. Ustawiamy na większym garnku z gotującą się wodą i w tzw. kąpieli wodnej (parowej) roztapiamy powoli czekoladę. Dodajemy masło i mieszamy aż polewa stanie się gładka i jednolita. Jeżeli polewa jest za gęsta możemy dodać odrobinę mleka (1-2 łyżki). Dekorujemy wypieki.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy