Pstrąg pieczony po prowansalsku

Zapraszam Was na smaczne, polskie pstrągi.

Pstrągi dostałam od rodziny – takie świeżo złowione i wypatroszone, więc pracy miałam nieco mniej przy ich obróbce.

Nie mogłam ich inaczej potraktować jak tylko upiec, bo w takiej postaci smakują naprawdę świetnie.

Natarłam ryby solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, do środka włożyłam plastry cytryny i czosnek.

Ryba wyszła wspaniała, delikatna i aromatyczna, pachniała ziołami, czosnkiem i cytryną.

Pstrągi podałam z talarkami z pieczonych ziemniaków, które piekłam wraz z rybą na blaszy i świeżymi warzywami. 

Składniki na pstrąga pieczonego po prowansalsku:

  • 2 pstrągi świeże wypatroszone i oczyszczone
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • olej


Jak przygotować pstrąga pieczonego po prowansalsku:

Oczyszczone pstrągi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie skórę.

Skrapiamy cytryną i nacieramy ziołami oraz solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.

Do środka każdej ryby wkładamy po ząbku czosnku przekrojonego wzdłuż na pół i po 2 plastry cytryny.

Ryby skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Podajemy po upieczeniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy