Pstrąg pieczony po prowansalsku
Zapraszam Was na smaczne, polskie pstrągi.
Pstrągi dostałam od rodziny – takie świeżo złowione i wypatroszone, więc pracy miałam nieco mniej przy ich obróbce.
Nie mogłam ich inaczej potraktować jak tylko upiec, bo w takiej postaci smakują naprawdę świetnie.
Natarłam ryby solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, do środka włożyłam plastry cytryny i czosnek.
Ryba wyszła wspaniała, delikatna i aromatyczna, pachniała ziołami, czosnkiem i cytryną.
Pstrągi podałam z talarkami z pieczonych ziemniaków, które piekłam wraz z rybą na blaszy i świeżymi warzywami.
Składniki na pstrąga pieczonego po prowansalsku:
- 2 pstrągi świeże wypatroszone i oczyszczone
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- zioła prowansalskie
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- olej
Jak przygotować pstrąga pieczonego po prowansalsku:
Oczyszczone pstrągi myjemy, osuszamy i nacinamy delikatnie skórę.
Skrapiamy cytryną i nacieramy ziołami oraz solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
Do środka każdej ryby wkładamy po ząbku czosnku przekrojonego wzdłuż na pół i po 2 plastry cytryny.
Ryby skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy po upieczeniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze