Placki na kefirze z jabłkami


Placki, placuszki, racuchy to jedne z naszych ulubionych szybkich dań, które idealnie sprawdzają się na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek. Można je także zapakować w pudełko do szkoły lub pracy, i gdy poczujemy się głodni po nie sięgnąć. Nie trzeba do nich sztućców i smakują nawet na zimno.

Dzisiaj placki na kefirze z dodatkiem startych jabłek.

Placki wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i smakują baaardzo jabłkowo.

Koniecznie musicie spróbować!

Składniki na placki na kefirze z jabłkami:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 g kefiru naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 3 duże kwaśne jabłka – u mnie szara reneta 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta cynamonu – opcjonalnie 
  • olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia
  • konfitura do podania – opcjonalnie


Jak przygotować placki na kefirze z jabłkami:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. 

Wbijamy jajka, wlewamy kefir i mieszamy łyżką.

Dodajemy cukier waniliowy oraz mleko i mieszamy dokładnie lub miksujemy – tak, aby ciasto było gładkie, bez grudek.

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i od razu dodajemy do ciasta i mieszamy; można dodać także szczyptę cynamonu. 

Ciasto odstawiamy na 5 minut.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.

Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy oprószone cukrem pudrem i/lub konfiturą.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Owsianka z jabłkiem i cynamonem (bez mleka)

28-01-2020 

Kotlety mielone gyros

26-01-2020 

Zupa pomidorowa z kurczakiem

23-01-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy