Placki na kefirze z jabłkami
Placki, placuszki, racuchy to jedne z naszych ulubionych szybkich dań, które idealnie sprawdzają się na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek. Można je także zapakować w pudełko do szkoły lub pracy, i gdy poczujemy się głodni po nie sięgnąć. Nie trzeba do nich sztućców i smakują nawet na zimno.
Dzisiaj placki na kefirze z dodatkiem startych jabłek.
Placki wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i smakują baaardzo jabłkowo.
Koniecznie musicie spróbować!
Składniki na placki na kefirze z jabłkami:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g kefiru naturalnego
- 2 łyżki mleka
- 3 duże kwaśne jabłka – u mnie szara reneta
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli morskiej
- szczypta cynamonu – opcjonalnie
- olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia
- konfitura do podania – opcjonalnie
Jak przygotować placki na kefirze z jabłkami:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Wbijamy jajka, wlewamy kefir i mieszamy łyżką.
Dodajemy cukier waniliowy oraz mleko i mieszamy dokładnie lub miksujemy – tak, aby ciasto było gładkie, bez grudek.
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i od razu dodajemy do ciasta i mieszamy; można dodać także szczyptę cynamonu.
Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy oprószone cukrem pudrem i/lub konfiturą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze