Pulpa pomidorowa

Pulpa pomidorowa jest fajnym sposobem na zatrzymanie lata w słoiku, kiedy to zimą mamy ochotę, np. na sos pomidorowy, który smakuje jak ze świeżych pomidorów, na pyszną zupę pomidorową, ale nie z koncentratu pomidorowego, na warzywny sok z dodatkiem pomidorów.

Swoje słoiczki z pomidorami przygotowałam ze świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka z działki teściów, które są mięsiste, słodkie, pełne słońca, zapachu i smaku. 

Zimą będą namiastką świeżych pomidorów i na pewno przygotuję z nich coś smacznego!

Składniki na pulpę pomidorową:

  • 2 kg dojrzałych mięsistych pomidorów 
  • 1 łyżeczka soli


Jak przygotować pulpę pomidorową:

Umytym pomidorom usuwamy szypułki, nacinamy skórkę i wkładamy na kilka sekund do wrzątku.

Następnie przekładamy na kilka sekund do zimnej wody, aby je zahartować, ściągamy skórkę i wykrawamy twardy środek. 

Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka,  dodajemy sól.

Pomidory zagotowujemy pod przykrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około 10 minut aż się rozgotują, można je rozgnieść, np. widelcem lub zmiksować blenderem.

Pomidory przekładamy do czystych słoików i układamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką.

Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce,  np. spiżarni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy