Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa jest fajnym sposobem na zatrzymanie lata w słoiku, kiedy to zimą mamy ochotę, np. na sos pomidorowy, który smakuje jak ze świeżych pomidorów, na pyszną zupę pomidorową, ale nie z koncentratu pomidorowego, na warzywny sok z dodatkiem pomidorów.
Swoje słoiczki z pomidorami przygotowałam ze świeżych pomidorów zerwanych prosto z krzaczka z działki teściów, które są mięsiste, słodkie, pełne słońca, zapachu i smaku.
Zimą będą namiastką świeżych pomidorów i na pewno przygotuję z nich coś smacznego!
Składniki na pulpę pomidorową:
- 2 kg dojrzałych mięsistych pomidorów
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować pulpę pomidorową:
Umytym pomidorom usuwamy szypułki, nacinamy skórkę i wkładamy na kilka sekund do wrzątku.
Następnie przekładamy na kilka sekund do zimnej wody, aby je zahartować, ściągamy skórkę i wykrawamy twardy środek.
Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka, dodajemy sól.
Pomidory zagotowujemy pod przykrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy przez około 10 minut aż się rozgotują, można je rozgnieść, np. widelcem lub zmiksować blenderem.
Pomidory przekładamy do czystych słoików i układamy w dużym garnku wyłożonym ściereczką.
Pasteryzujemy przez około 15 minut.
Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w ciemne i chłodne miejsce, np. spiżarni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze