Surówka z kiszonymi ogórkami
Dzisiaj szybka propozycja surówki obiadowej, bo jak wielokrotnie już powtarzałam, dzień bez surówki to dzień stracony! Do obiadu musi być i basta!
Ogórki już powekowałam do słoików na zimę, ale nie mogłam się powstrzymać i jeden słoik musiałam otworzyć, wyszły przeeepyyyszneee!
Oczywiście można użyć także ogórków małosolnych lub małosolnych, których nie zjedliście w porę i się ukisiły.
Surówka prosta, szybka, bardzo smaczna, świeża, kolorowa i pełna witamin!
Polecam, bo jest “palce lizać!”
Składniki na surówkę z kiszonymi ogórkami:
- ok. 500 g kiszonych ogórków
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 jabłko
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (ja użyłam oleju lnianego)
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak przygotować surówkę z kiszonymi ogórkami:
Ogórki wraz ze skórką kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
Składniki surówki przekładamy do miski, dodajemy olej i pieprz do smaku, mieszamy.
Dekorujemy koperkiem.
Przed podaniem można surówkę schłodzić.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze