Surówka z kiszonymi ogórkami

Dzisiaj szybka propozycja surówki obiadowej, bo jak wielokrotnie już powtarzałam, dzień bez surówki to dzień stracony! Do obiadu musi być i basta!

Ogórki już powekowałam do słoików na zimę, ale nie mogłam się powstrzymać i jeden słoik musiałam otworzyć, wyszły przeeepyyyszneee!

Oczywiście można użyć także ogórków małosolnych lub małosolnych, których nie zjedliście w porę i się ukisiły.

Surówka prosta, szybka, bardzo smaczna, świeża, kolorowa i pełna witamin!

Polecam, bo jest “palce lizać!”

Składniki na surówkę z kiszonymi ogórkami:

  • ok. 500 g kiszonych ogórków
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 jabłko
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (ja użyłam oleju lnianego)
  • świeżo mielony czarny pieprz


Jak przygotować surówkę z kiszonymi ogórkami:

Ogórki wraz ze skórką kroimy w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.

Składniki surówki przekładamy do miski, dodajemy olej i pieprz do smaku, mieszamy.

Dekorujemy koperkiem.

Przed podaniem można surówkę schłodzić. 

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy