Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane to tłuczone ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła i mleka.
To świetny dodatek obiadowy, pasujący do wielu potraw, np. kotletów, kurczaka, sosu, gulaszu, jajek sadzonych, oj, można by wymieniać w nieskończoność.
Ale jak przygotować ziemniaki, by cieszyć się gładkim, aksamitnym purée?
Najlepsze ziemniaki, z których przygotujemy wyborne purée to ziemniaki klasy C, które charakteryzują się jasnym i sypkim miąższem, to tzw. ziemniaki mączyste, zawierające spore ilości skrobi.
Oczywiście z innych ziemniaków też możemy przygotować purée, ale gatunek C jest dedykowany do przygotowania purée, kopytek, klusek śląskich, pyz, placków ziemniaczanych i innych dań mącznych, więc najlepiej się nadają.
Gatunek to już połowa sukcesu, a druga to właściwe przygotowanie i ugotowanie ziemniaków.
Przede wszystkim ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, ale zawsze zaczynamy gotować w zimnej wodzie.
Kiedy ziemniaki są już miękkie to je odcedzamy, a następnie odparowujemy na wolnym ogniu przez około 2-3 minuty.
Dopiero do odparowanych i gorących ziemniaków dodajemy masło oraz wlewamy mleko, najlepiej podgrzane; całość ugniatamy i mieszamy tłuczkiem aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Można także ziemniaki przecisnąć przez prasę, a następnie wymieszać z masłem i mlekiem.
Finalnie doprawiamy do smaku solą, ewentualnie pieprzem czy gałką muszkatołową.
Zapytacie zapewne, dlaczego dodajemy mleko?
Mleko bowiem wchłania skrobię z ziemniaków, co sprawia, że stają się bardziej strawne.
Aby ułatwić sobie pracę warto zaopatrzyć się w tłuczek do ziemniaków lub specjalną prasę.
Pamiętajcie, że wbrew powszechnej opinii ziemniaki nie są tuczące, są niskokaloryczne (100 g ugotowanych ziemniaków to niecałe 80 kcal), to dodatki podnoszą ich kaloryczność.
Ziemniaki powinny znaleźć się w naszym menu dla zachowania zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.
Po pierwsze są bogate w witaminę C oraz w wtiaminy z grupy B, zawierają minerały, tj. magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód i cynk, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu pokarmowego, niwelują negatywne skutki stresu, poprawiają kondycję skóry, zapobiegają skurczom mięśni, a także wspomagają wzrok.
Są źródłem lekkostrawnych węglowodanów oraz błonnika, a także białka.
Jak podać purée ziemniaczane?
Możemy podać je na wiele sposobów, np. w misce, wyłożone na półmisku w fantazyjny sposób lub po prostu na talerzu za pomocą łyżki do lodów.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na purée ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem) – najlepiej mączystych, kl.C
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 2 łyżki soli do gotowania + ok. 1/2 łyżeczki do smaku
- szczypta/dwie gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- świeży koperek (opcjonalnie)
- szczypta/dwie pieprzu świeżo mielonego (opcjonalnie)
Jak przygotować purée ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, np. na pół lub na ćwiartki, gdy ziemniaki są bardzo duże.
Ziemniaki zalewamy zimną wodą, osolamy i stawiamy na palniku.
Zagotowujemy wodę z ziemniakami, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy do miękkości, około 30 minut.
Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
Gdy ziemniaki są już miękkie odcedzamy je z wody, a następnie stawiamy na palniku i na małym ogniu odparowujemy, ok. 2-3 minut.
Odparowane i gorące ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków (lub przeciskamy przez prasę) z dodatkiem masła i mleka cały czas ugniatając i mieszając aż do uzyskania gładkiej i bez grudek aksamitnej masy.
Filalnie doprawiamy do smaku szczyptą, dwoma soli.
Ziemniaki purée możemy doprawić także szczyptą pieprzu i/lub gałki muszkatołowej.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 104 kcal (100 g)
białka (B): 2,0 g
tłuszcze (T): 3,6 g
węglowodany (W): 16,8 g
******
Udostępnij na:
Komentarze