Quiche z pieczarkami, cebulą i tymiankiem
Zapraszam na pyszny i aromatyczny quiche na spodzie pszennym z dodatkiem otrębów żytnich.
Bardzo prosty do przygotowania quiche z pieczarkami z dodatkiem cebuli i tymianku.
Idealny na obiad czy ciepłą kolację.
Składniki na quiche z pieczarkami, cebulą i tymiankiem:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej (2 szkl.)
- 50 g otrębów żytnich (1/2 szkl.)
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
- woda – tyle, ile zabierze ciasto (ok. 1/2 szkl.)
farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 100 g żółtego sera
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować quiche z pieczarkami, cebulą i tymiankiem :
Z mąki, otrębów, oliwy, soli zagniatamy ciasto, dolewając po trochu wody.
Ciasto musi być gładkie, sprężyste, nie za twarde i nie może lepić się do rąk.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką blacie, wykładamy formę do tarty i dociskamy ciasto by dokładnie wypełniło jej wnętrze.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w 180°C.
Wstępnie podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Na rozgrzaną patelnię dajemy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka.
Smażymy do czasu aż cebula będzie zeszklona.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (2 pieczarki odkładamy na przybranie wierzchu tarty i ich nie smażymy) i posiekany ząbek czosnku.
Całość smażymy kilka minut aż pieczarki stracą jędrność.
Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę lub jogurt rozbijamy z jajkami.
Dodajemy starty żółty ser i doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem świeżo mielonym.
Na podpieczony spód wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą i wylewamy masę śmietanowo – jajeczną.
Na wierzchu układamy odłożone wcześniej pieczarki pokrojone w plasterki.
Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze